Vyšiel zborník o otázkach spoločenskej komunikácie v cirkvi

05.03.2003 Celý región

Medzinárodný teologický zborník o otázkach spoločenskej komunikácie v Cirkvi pod názvom Orbis communicationis socialis 2002 vyšiel pred niekoľkými dňami. Je ...
Medzinárodný teologický zborník o otázkach spoločenskej komunikácie v Cirkvi pod názvom Orbis communicationis socialis 2002 vyšiel pred niekoľkými dňami. Je výsledkom spolupráce medzi Gréckokatolíckou bohosloveckou fakultou Prešovskej univerzity (GBF PU) v Prešove a Katedrou masmédií a náboženskej komunikácie Katolíckej univerzity v Lubline (Poľsko). Ide o zárodok plánovanej pravidelnej spolupráce.

Zborník venovaný výhradne náboženskej masmediológii chcú vydávať každoročne pri príležitosti Svetového dňa spoločenských komunikačných prostriedkov, ktorý sa v katolíckej cirkvi slávi na siedmu veľkonočnú nedeľu. Tohtoročný 37. Svetový deň spoločenských komunikačných prostriedkov pripadá na 1. júna. Podstatnú časť obsahu prvého zborníka tvoria príspevky, ktoré v závere minulého roka odzneli v Prešove na medzinárodnej vedeckej konferencii Spoločenské komunikačné prostriedky v živote katolíckej cirkvi. Slovenskí, českí a poľskí odborníci v oblasti spoločenskej komunikácie v desiatich samostatných textoch sa zaoberajú takými témami ako internet v službe evanjelizácie, mediálna výchova v kňazských seminároch, resp. na teologických fakultách, sociálna komunikácia v kontexte pastoračnej služby. Zodpovedným redaktorom zborníka je Marek Pribula, hovorca Gréckokatolíckeho biskupstva v Prešove a jeho vikár pre médiá. Gabriel Paľa z oddelenia súčasných foriem ohlasovania viery GBF PU v tejto súvislosti pre TASR uviedol, že pred na sviatok sv. Františka Saleského, patróna žurnalistov, uverejnil pápež Ján Pavol II. posolstvo s výzvou k pracovníkom masmédií. Svätý Otec v dokumente pod názvom Komunikačné médiá v službe pravého pokoja vo svetle Pacem interris žiada novinárov, aby stále dokonalejšie plnili úlohu svojho povolania službu všeobecnému spoločnému dobru.

Prvé i druhé (má vyjsť v máji t.r. ) číslo zborníka je možné objednať na adrese GBF PU, alebo na elektronickej pošte: blascak@unipo.sk.
 

Vyberte región

mark